افراد حسود چطور رفتار می‌کنند؟

حسادت احساسی پیچیده است که نه تنها بر زندگی کسی که حسد می‌ورزد، بلکه بر زندگی کسانی که در معرض آن هستند نیز تأثیر بدی می‌گذارد.
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۲ - ۰۲ آبان ۱۴۰۳ - 2024 October 23
کد خبر: ۲۶۱۰۰۶

به گزارش راهبرد معاصر؛ حسادت احساسی پیچیده است که نه تنها بر زندگی کسی که حسد می‌ورزد، بلکه بر زندگی کسانی که در معرض آن هستند نیز تأثیر بدی می‌گذارد.

افراد حسود با حملِ حسادت بر دوش، احساسی تحلیل برنده را تجربه می‌کنند، زیرا قیاس می‌کنند، و حس و حال بدشان را با خود به قفا می‌برند.

شاید بهتر آن باشد که حسود‌های دور وبرمان را بشناسیم و فاصله مان را با آنها حفظ کنیم. با افرادی معاشرت کنیم که اگر هم خیری به ما نمی‌رسانند، دستکم از شرّ شان در امان باشیم.

وقتی با کسانی روبه رو می‌شویم که حس مثبتی از آنها نمی‌گیریم، به نحوی که انگار انرژی مان را تحلیل می‌برند، یک جای کار می‌لنگد. با شناخت صحیح اینکه افراد حسود چه ویژگی‌هایی دارند و مدیریت رابطه با آنها، شاید کمتر آسیب ببینیم.

این به ویژه برای کسانی که از در معرض حسادت قرار گرفتن، آسیب می‌بینند، می‌تواند کمک کننده باشد. در اینجا برخی از ویژگی‌های افراد حسود و چند کلید برای محافظت از خود در برابر آنها را بررسی می‌کنیم.

افراد حسود چگونه رفتار می‌کنند؟

بنا بر اطلاعاتی که در نشریه Human Brain Mapping منتشر شده است، حسد ورزیدن و حسادت گاهی ناشی از احساس حقارت فرد در مقابل خوش شانسی دیگران است.

حسادت احساسی است که بسیاری از ابراز کردن آن ابا دارند. بنا بر تحقیقات صورت گرفته در نشریه University Psychology خیلی نیستند افرادی که جرات و جسارت ابراز حسادت شان را دارند، واضح است که هیچ کس دوست ندارند خود را حسود به دیگران بنمایاند.

خیلی وقت‌ها حسد ورزیدن با تعاریفی نظیر بچه گانه بودن و نیز پستی و رذالت همراه می‌شود. به همین دلیل است افراد تمایل دارند آن را پنهان کنند. زیرا احساس ناامنی می‌کنند و عزت نفس شان را در معرض خطر می‌بینند.

با این توصیف شاید خیلی هم شناخت افراد حسود دوربرمان ساده نباشد؛ بنابراین به ارائه چند کلید جهت شناسایی این افراد می‌پردازیم.

۱- متخصص اند در اینکه لحظات شاد شما را از بین ببرند
فرض کنید اتفاق فوق العاده‌ای برای شما افتاده است. بسیار شاد هستید. به محض اینکه درباره آن نزد حسود‌ها حرف می‌زنید و شادی تان را ابراز می‌کنید، آنان شادی شما را بسیار کم اهمیت جلوه می‌دهند.

عمل از بین بردن پیروزی ها، یک استراتژی برای از بین بردن درخشندگی شما و در اوج قرار گرفتن تان است. حسود‌ها رقیب را برنمی تابند و علاقه‌ای ندارند کسی از آنها پیشی بگیرد

۲- در ملاء عام از شما انتقاد‌های ناسازنده می‌کنند
کلید دیگری برای شناسایی افراد حسود این است که آنها در حضور دیگران از شما انتقاد می‌کنند. روشن‌تر بگوییم آنها بیشتر شما را تخریب می‌کنند تا بخواهند نقدی محترمانه یا سازنده ارائه بدهند.

آنها معمولاً ایراد‌های مخربی از شخصیت شما می‌گیرند یا از کار‌هایی که انجام داده اید یا نتایجی که حاصل کرده اید سخت انتقاد می‌کنند. این سلاح آنهاست: شما را غافلگیر و در ملاء عام تحقیر می‌کنند.

۳- ابراز شادی شان با ریا همراه است
برخی از افراد حسود در پنهان کردن احساسات خود مشکل دارند. بگذارید مثالی بزنیم: تصور کنید که در پروژه‌ای موفق بوده اید و به یکی از همکار‌های حسود دور و برتان شادی تان را ابراز می‌کنید.

او کمی یکه می‌خورد و بعد با کمی مکث می‌گوید: ” چه عالی! تبریک می‌گویم” و در آن واحد لبخندی زورکی و تصنعی می‌زند. شما از حالت نگاه و چهره اش درمی یابید که بیشتر از آنکه خوشحال شده باشد عصبی شده است.

۴- هیچ حمایتی از شما نمی‌کنند
وقتی کسی به شما حسادت می‌کنند، از کمک به شما برای رسیدن به اهدافی که برای خود تعیین کرده اید اجتناب می‌کند. علاوه بر این، می‌کوشد با حیله گری آنها را خراب هم بکند.

هوشیار باشید حسود‌ها به ظاهر خود را علاقمند به حمایت از شما نشان می‌دهند، اما خیلی رندانه و زیرکانه در واقع مانع از حتی حمایت دیگران از شما می‌شوند.

۵ – رقابتی ناسازنده دارند و کل اعتبار یک کار جمعی را به نفع خود مصادره می‌کنند
حسود‌ها اهل به چالش کسیدن و رقابت هم هستند، در یک گار گروهی شرکت می‌کنند، اما در نهایت طوری عمل و رفتار می‌کنند که انگار اگر آنها نبودند، هیچ نتیجه‌ای حاصل نمی‌شد. به اصطلاح آنها اعتبار پیروزی‌های تیم را می‌دزدند. عباراتی مانند “بدون من، شما نمی‌توانستید این کار را انجام دهید” را بسیار از آنها می‌شنوید

۶- در رشد شخصی شما اختلال ایجاد می‌کنند
پیرو موردی که پیشتر ذکر شد این افراد ممکن است احساس خطر کنند و سعی کنند شما را خراب کنند. چنین عملکردی می‌تواند خود را به طرق مختلف نشان دهد: بی اعتبار کردن کار خود، صرفا برای اینکه شما را دلزده و از تلاش وادارند.

اغلب در چنین مواردی می‌گویند: ” اصلاً این کار را نکن، من امتحانش کردم، بی فایده است”، شایعه پراکنی می‌کنند به نحوی در پیشبرد کار شما اختلال ایجاد می‌کنند و فرصت‌های پیش آمده برای تان را سبک می‌شمرند یا به نحوی از آن خود می‌کنند.

۷- ناگهان از زندگی شما محو می‌شوند
افراد حسود زمانی که شما موفق می‌شوید غیب شان می‌زند، و از شما فاصله می‌گیرند، زیرا تحمل دیدن موفقیت تان را ندارند. بنابراین، طبیعی است که آنها گاهی از زندگی شما ناپدید شوند.

آنها غیب شان می‌زند، زیرا با دیدن شما احساس نارضایتی زیادی از خودشان پیدا می‌کنند. متاسفانه اگر حسود نبودند از پیشرفت شما در جهت رشد کردن در کنارتان با بهره گیری از تجارب تان بهره می‌بردند، اما حسادت گاهی آدم را کور می‌کند.

۸- پشت سر شما حرف می‌زنند
یکی دیگر از کلید‌های شناسایی افراد حسود این است که وقتی شما حضور ندارید، از شما بد می‌گویند. آنها شما را بدنام می‌کنند و چیز‌هایی می‌گویند یا منتشر می‌کنند که واقعیت ندارند یا اگر درست هم باشند طوری تحریف شان می‌کنند که شما در هر صورت بد به نظر برسید.

۹- بی وقفه در حال قیاس کردن شما و دستاورد‌های تان با خودشان، آن هم به شکلی غرض ورزانه هستند
قیاس گری مداوم افراد حسود مانع از این می‌شود که ارزش‌های انسانی کسی که در معرض حسادت قرار می‌گیرد دیده شوند. حسود‌ها به جای تمرکز بر خود، بر شما تمرکز می‌کنند و به دنبال مزایایی هستند که شما نسبت به آنها دارید و برای شان تلاش می‌کنید. این به خودی خود سبب می‌شود کسی که حسد می‌ورزد هیچ گاه نتواند ایرادات خود را ببیند و در جهت رفع شان بکوشد.

۱۰- لعن و نفرین به جای دعای خیر در کلام شان بسیار است
فردی که به آنچه دارید طمع می‌ورزد، احتمالاً از شما رنجیده می‌شود و زمانی احساس رضایت می‌کند که ناکامی تان را ببیند. پرواضح است که چنین کسانی آرزو یا دعای خیری برای دیگران ندارند!

۱۱- در بیان دستاورد‌های خود به ویژه در ملاء عام اغراق می‌کنند
برخی از افراد حسود ممکن است برای رقابت با شما و احساس برتری، در بیان پیروزی‌های خود اغراق کنند یا آنها را به رخ بکشند. این روش آنها برای جبران احساس ناامنی و عدم رضایت از خودشان است. این افراد عزت نفس پایینی دارند و اعتماد به نفس شان آسیب دیده است.

۱۲- ناکامی‌های تان را جشن می‌گیرند و از صمیم دل خوشحال می‌شوند
یکی دیگر از نشانه‌های شناسایی افراد حسود این است که وقتی اشتباه می‌کنید احساس رضایت می‌کنند. دیدن شکست دیگران فرصتی عالی برای احساس برتری کردن و بی اعتبار کردن تمام دستاورد‌های قبلی شماست.

۱۳- آنها ناامید و منفی باف هستند
این احساس فقط از تمایل به برتری نسبت به دیگران ناشی نمی‌شود. افراد حسود به دلیل عقده حقارت و سرخوردگی و همچنین عزت نفس پایین خود اصولاً افرادی بدبین و ناامیدند. آنها به آنچه دیگران دارند حسد می‌ورزند، آرزو می‌کنند که کاش از آن خودشان بود و از اطرافیان خود به خاطر داشتن آنچه دارند، متنفرند.

گاهی اوقات آنها حتی با کسانی که به آنها حسادت می‌کنند وارد دوستی‌های کاذب می‌شوند تا از موفقیتی که در آنها احساس می‌کنند دست کم احساس «آشفتگی» کنند.

اگر در حلقه اجتماعی خود افراد حسود دارید چه باید بکنید؟
اگر دور و برتان افراد سمی حسود دارید، ممکن است در شرایط بسیار ناراحت کننده و دشواری قرار بگیرید. چند پیشنهاد برای تان داریم که شاید کمک کننده باشد.

محدودیت‌ها را تعریف و اجرا کنید:
اگر فردی حسود دورو برتان است که در شما احساسی منفی ایجاد می‌کند و ارتباط با او به دلایلی اجتناب ناپذیر است، حد و حدودی را در رابطه تعریف کنید.

از او بخواهید که فقط در مواقع ضروری با شما صحبت کند. وقتی آن شخص خیلی سمی است، بهتر است فاصله خود را حفظ کنید.

از به اشتراک گذاشتن پیروزی‌های خود بپرهیزید:
سعی کنید در مورد چیز‌های خوبی که برای شما اتفاق می‌افتد با این نوع افراد صحبت نکنید، زیرا آنها قدر آن را نمی‌دانند یا در شادی شما شریک نمی‌شوند. کاری که آنها انجام می‌دهند این است که شما را از گفته تان پشیمان کنند.

روابط دوستانه واقعی را تقویت کنید:
با کسانی رابطه برقرار کنید که حمایتگر، خیرخواه و مشوق اند. کسانی که شما را تشویق می‌کنند تا در زندگی شخصی و حرفه‌ای خود رشد کنید. دوستی‌های سالم در بزرگسالی به شما احساس بهتری می‌دهد.

همدلی را تمرین کنید:
اگر فرد حسود به آن اعتراف کند و احساسات خود را بپذیرد و مایل به تغییر باشد، با او همدلی کنید، همدلی می‌تواند وضعیت را بهبود بخشد

به دنبال کمک باشید:
اگر رفتار‌های طرف مقابل شما را بیش از حد تحت تاثیر قرار می‌دهد، باید به دنبال کمک باشید. می‌توانید برای راهنمایی با یک دوست، یکی از اعضای خانواده یا متخصص سلامت روان صحبت کنید.

به یاد داشته باشید که رفاه عاطفی و سلامت جسمی و روانی از اهمیت بالایی برخوردار است. در پایان، آنچه مهم است این است که از خود مراقبت کنید و به نفع یک زندگی کامل و شاد، با کسانی وقت و عمرتان را بگذرانید که دست کم اگر خیری نمی‌رسانند، شری هم به پا نکنند. کسانی که برای شما ارزش قائل هستند. /همشهری آنلاین

مطالب مرتبط
ارسال نظر